DESPRE REIKI ȘI ENERGIE

”Reiki este înțelepciune combinată cu energie; ne conectează la lumina pură universală, ne stimulează creșterea, ne echilibrează din punct de vedere fizic și spiritual, ne poate vindeca cele mai adânci răni și poate să ne scoată la iveală potențiale nebănuite ale ființei noastre. Reiki este suportul pentru sănătatea optimă a corpului. El este un vehicul către adevărul nostru interior, care ne îndrumă către fericire, iar fericirea nu este altceva decât vindecare.”

Dr. Mikao Usui (1865-1926) a fost cel care a căutat originile metodelor de vindecare pe care le aplicau Iisus și Buddha, regăsindu-le în învățăturile esoterice din India. Pe când era rector al Universității Doshisha, din Kyoto, dar și preot creștin, Mikao Usui fiind rugat de studenții săi să le arate metodele prin care vindecă Iisus, a demarat o cercetare ce a durat zece ani pentru a descoperi și învăța aceste tehnici. Când autoritățile din Japonia i-au spus că despre aceste vindecări nu se vorbește prea mult și cu atât mai puțin sunt cunoscute, Usui a căutat informația în budism. Călugării budiști i-au spus că vechea tehnică de vindecare spirituală s-a pierdut și că singură cale de a te apropia de ea era abordarea învățăturii budiste, Calea Iluminării.

Negăsind răspunsurile dorite, Mikao Usui a călătorit în Statele Unite, unde a locuit timp de șapte ani. Când nu a obținut alte răspunsuri din partea creștinilor de acolo, a intrat la Divinity School, din Chicago. Se spune că și-a susținut doctoratul acolo, studiind istoria comparată a religiilor și a filozofiilor. A mai învățat acolo și sanscrită, vechea limbă cultă din India. Dar Usui tot nu a găsit răspunsul pe care îl cauta, referitor la tehnica de vindecare. Nu mai existau alte informații referitoare la Mikao Usui în calitate de creștin sau preot, ci numai ca budist care, după ce s-a întors în Japonia, s-a stabilit într-o mănăstire zen. Aici a descoperit texte care descriau tehnica de vindecare, și pe care le putea citi în sanscrită, în original. Materialele nu includeau, totuși, informații despre cum să activezi energia ca să o folosești. Ascunderea acestor informații fusese intenționată, pentru a le ține departe de cei care nu erau pregătiți să cunoască și să folosească niște materiale atât de puternice. Hawayo Takata descrie astfel această stare de lucruri: ” A început să studieze sanscrită, iar când după eforturi susținute, a reușit să o stăpânească, a descoperit formula. Simplu că bună ziua. Nimic dificil, totul era foarte simplu. Cum doi și cu doi fac patru… Și și-a spus: „Ei bine, am găsit. Acum trebuie să interpretez toate acestea, pentru că au fost scrise cu 2500 de ani în urmă. Trebuie să testez totul”.

Testul a constat dintr-o perioada de douăzeci și una de zile de meditație, post și rugăciune pe Muntele Koriyama, în Japonia. După ce a ales locul de meditație, și-a așezat în față douăzeci și una de pietre că să marcheze timpul aruncând una pe zi. În ultima zi a încercării sale, în întunericul de dinaintea zorilor, Usui a văzut o sfera de lumină venind către el. Primul impuls a fost să fugă, apoi s-a gândit mai bine. A decis să accepte orice ar urma ca răspuns la meditația făcută, chiar dacă răspunsul însemna moartea lui. Lumina l-a izbit în al treilea ochi și a rămas inconștient o vreme. Pe urmă a văzut „milioane și milioane de sfere multicolore”, apoi simbolul Reiki, ca și cum ar fi fost proiectat pe un ecran. Și a văzut toate simbolurile Reiki, a primit informații despre modul în care fiecare este utilizat pentru activarea energiei vindecătoare. Era primul acordaj Reiki, redescoperirea unei tehnici străvechi. Mikao Usui a plecat de pe Muntele Koriyama știind să vindece așa cum o făcuse Iisus.

Coborând de pe coasta muntelui a trăit ceea ce cunoaștem azi că fiind cele patru miracole. Mai întâi, și-a scrântit degetul de la picior și, în mod instinctiv, și-a pus palmele pe el. Mâinile lui au devenit fierbinți și degetul s-a vindecat. Pe urmă a ajuns la un han pentru pelerini, aflat la poalele muntelui. A cerut un meniu complet, un lucru nu tocmai înțelept după douăzeci și una de zile de post, dar a mâncat fără să aibă probleme. Apoi, pe femeia care servea la mese o dureau dinții, iar când și-a pus palmele pe fața ei i-a alungat durerea. Când s-a întors la mănăstire și i s-a spus că starețul zăcea la pat din cauza unei crize de artrită l-a vindecat și pe călugăr. Usui a botezat Reiki energia vindecătoare, ceea ce înseamnă energia universală a vieții, apoi a plecat să aplice ceea ce știa în suburbiile orașului Kyoto. Mai mulți ani a trăit tratându-i pe săracii din mahala. După cultura și etica vremii, oamenii cu diformități, cu membre lipsa sau cu alte boli evidente erau suportați de comunitate ca și cerșetori. După ce vindeca o astfel de persoană, el o ruga să înceapă o viață nouă, dar a descoperit că se întorceau mereu la el. Văzând că oamenii pe care-i consideră vindecați în loc să înceapă o viață nouă, muncind cinstit, cerșeau în continuare s-a descurajat și a părăsit mahalalele. Ba chiar și cei vindecați erau supărați deoarece, odată vindecați și cu semnele bolilor dispărute, nu mai puteau să cerșească și trebuiau să muncească.

Mikao Usui a început un lung pelerinaj, ducând cu el Reiki prin toată Japonia și țînând cursuri. În acest fel l-a întâlnit pe Chujiro Hayashi, ofițer de marina în retragere. Hayashi a devenit maestru Reiki in 1925, la patruzeci și șapte de ani, devenind succesorul lui Mikao Usui.

Atingerea umană înseamnă vindecare și dragoste. Reiki oferă posibilitatea de autovindecare pe toate nivelele fizic, mental, emoțional cât și spiritual. Este un mod ideal de a abandona vechi obișnuințe sau dependențe. Energia forței vitale este invizibilă dar palpabilă, infuzează și pătrunde toate formele de viață. Această energie este infinită și pură. Metodele predate au ca scop activarea proceselor de autoreglare, inclusiv mecanismele de curățare și restabilire a stării normale a organismului din punct de vedere holistic : minte – corp – spirit.

“Dacă Reiki se poate răspândi pe tot cuprinsul planetei, va atinge sufletul omenirii și principiile morale ale societății. Le va fi de ajutor multor oameni, prin vindecarea nu numai a bolilor, ci și a întregului Pământ! ”

Acestă știință se bazează pe o componentă spirituală și pe un anumit tip de energie. Când este folosită pentru vindecare, reiki acționează holistic la nivelul întregii ființe: la nivelul sufletesc, la nivelul structurilor comportamentale (emoțional, mental), și la nivelul energetic care susține celulele. Reiki influențează tot sistemul energetic la omului, al animalelor, al plantelor și întreg sistemul energetic din universul natural.

Einstein și alți mari fizicieni ai cuanticii au explicat faptul că la nivel atomic, tot ceea ce se găsește în univers este energie, vibrând și oscilând cu frecvente diferite. Concluzia este că materia fizică și energia sunt două forme ale aceleiași esențe! Cu multe dintre aceste vibrații energetice suntem deja familiarizați: sunetul, lumina, undele radio, etc. Chiar și oamenii funcționează sub sfera acestor energii vibraționale, fiecare celulă, atom sau particulă subatomică din care corpul omenesc este format vibrează într-un anumit ritm. Astfel, au apărut aparate care pot revela starea de sănătate a organelor citind aceste vibrații electromagnetice din corp: EKG, Electroencefalograf, etc.

Interesant este faptul că, anumite aparate măsurând aceste câmpuri electromagnetice au descoperit că potențialul electric este mai crescut în zonele asociate tradițional cu puncte de înaltă energie cunoscute sub denumirea de chakre, meridiane și puncte de acupunctură.

În aceste vremuri, știința a reușit să confirme ceea ce este cunoscut încă din antichitate în majoritatea culturilor și civilizațiilor de pe glob: faptul că o energie nevăzută curge prin tot ceea ce are viață și conectează toate lucrurile între ele!

Energia Reiki, vibrând cu o frecvența ridicată, nu poate fi văzută în mod normal cu ochii liberi, dar poate fi observată cu ajutorul aparatelor de tip Kirlian.

Această frecvența reiki se găsește în stare latentă la nivelul structurilor energetico-spirituale ale tuturor ființelor. Însă ea nu este activată automat de la naștere. Energia reiki începe să curgă doar prin acei oameni care au fost “acordați”la această frecvența vibratorie.

Acest acordaj sau această împuternicire spirituală reprezintă modul în care această frecvență specială este transferată de la un profesor reiki la elev, punându-l pe acesta în rezonanță cu această frecvența și dându-i capacitatea de a activa și folosi reiki!

În practicile asiatice, împuternicirea spirituală este un element obișnuit, dar foarte special, constând în transferul înțelepciunii, al cunoașterii, al puterii, al capacităților de la un Maestru (prin intenție și capacitatea obținută de acesta prin practică) în profunzimea minții, a trupului și a spiritului unui discipol.

În practica reiki există un număr de astfel de împuterniciri distribuite între diferite grade și nivele de practică, în așa fel încât elevul are timp să se obișnuiască cu frecvențele respective de energie.

Împuternicirea spirituală care are loc în timpul acordajului, constă în activarea unei structuri din conștiința noastră (de la nivelul spiritului nostru), pe care înainte nu știam să o accesăm conștient. Cu alte cuvinte suntem puși în rezonanță și ne deschidem către această frecvența a universului prin care conștiința divină lucrează spre optimizare, evoluție, transformare din sfera frecvențelor joase spre frecventele luminii. De aceea, la scurtă vreme de la începerea practicii reiki apare fenomenul de “radianță”! Practicantul reiki se umple cu energie și lumină și începe să radieze acesta lumină în jurul sau!

Câmpul energetic uman este format din diferite niveluri de vibrații sau frecvente și chakre. De asemenea conține 4 dimensiuni : fizice, aurice, harice și esența divină.

Dimensiunea Fizică este corpul nostru fizic. Corpul reprezintă manifestarea modului în care ne exprimăm energia și modul în care suntem în toate celelalte dimensiuni.

Dimensiunea Aurica este locul în care sunt localizate chakrele. Conține șapte niveluri care corespund celor șapte chakre majore. Aceste niveluri prezintă caracteristici fizice și psihice similare cu chakrele cu care sunt asociate. Fiecare nivel deține o vibrație diferită și poate fi structurat în linii de lumină sau nestructurate în fluide.

Dimensiunea Harică conține intenția și scopul. Există la un nivel mai profund decât corpul fizic și câmpul auric și corespunde scopului sufletului și sarcinii acestei vieți.

Dimensiunea de bază există pe cel mai profund nivel al ființei și se raportează la esența divină. Aici găsim calitățile de baza unice pe care nimeni nu le are în același mod.

În câmpul energetic pot există distorsiuni, lacrimi, dezechilibre și energie stagnantă. Acest lucru se datorează în mod obișnuit unei traume neprocesate ținute în câmp, care subminează armonia sau ușurința naturală a corpului. Când este bine echilibrat și sănătos, experimentăm vitalitatea și un sentiment de bunăstare. Toate sistemele din corp sunt aliniate și hrănite energetic. Sistemul imunitar este vibrant. Manifestarea dorințelor se face cu ușurință. În ciuda numeroaselor provocări din viață, există un sentiment de a fi centrat, împământat și în armonie cu lumea din jur.

În sanscrită, „chakra” inseamnă roată de lumină. Chakrele actionează ca transformatoarele de energie, fie intensificând, fie reducând energia. Ele există în aura sau dimensiunea aurică.

Există șapte chakre principale. Acestea sunt situate în partea superioară a capului (7), mijlocul frunții (6), gâtul (5), inima (4), plexul solar (3), pântecele inferior (2) și între picioare (1). Aceste chakre se deschid în puncte bine definite de-a lungul unui curent de energie centrală care se desfășoară de-a lungul coloanei vertebrale, atât pe partea din spate, cât și în față corpului. Există, de asemenea, numeroase chakre mai mici localizate pe tot corpul, inclusiv chakre individuale în articulații, organe, mâini și tălpile picioarelor.

Chakrele au formă de roată, vortex sau pâlnie. Când funcționează optim, se rotesc în sensul acelor de ceasornic și când nu funcționează optim se rotesc în sens invers acelor de ceasornic sau deloc. Fiecărei chakre majore îi este asociată o glandă endocrină. De asemenea, un aspect emoțional și fiziologic al sănătății.

Sarcina chakrei este de a primi energie de la Câmpul energetic universal (energia din jurul nostru) și de a hrăni o anumită zonă a corpului. Fiecare chakră este activată de o frecvența. Frecventele cele mai înalte se regăsesc în chakrele 7, 6 și 5. Aceste chakre sunt asociate cu spiritualitatea. Frecvențele cele mai joase pot fi găsite în chakrele  1, 2 și 3 care sunt asociate cu ființa noastră fizică. Inima, situată la a 4-a, chakră servește că o punte între chakrele spirituale sau superioare și chakrele fizice sau inferioare. O anumită culoare și sunet (frecvența) este, de asemenea, asociată cu fiecare chakră majoră.

Puteți afla mult mai multe despre reiki și medicina energetică, participând la cursurile școlii!