DESPRE REIKI SI ENERGIE

”Reiki este intelepciune combinata cu energie; ne conecteaza la lumina, ne stimuleaza cresterea, ne echilibreaza din punct de vedere fizic si spiritual, ne poate vindeca cele mai adanci rani si poate sa ne scoata la iveala potentiale nebanuite ale fiintei noastre. Reiki este suportul pentru sanatatea optima a corpului. El este un vehicul catre adevarul nostru interior, care ne indruma catre fericire, iar fericirea nu este altceva decat vindecare.”

Dr. Mikao Usui (1865-1926) a fost cel care a cautat originile metodelor de vindecare pe care le aplicau Iisus si Buddha, regasindu-le in invataturile esoterice din India. Pe cand era rector al Universitatii Doshisha, din Kyoto, dar si preot crestin, Mikao Usui fiind rugat de studentii sai sa le arate metodele prin care vindeca Iisus, a demarat o cercetare ce a durat zece ani pentru a descoperi si invata aceste tehnici. Cand autoritatile din Japonia i-au spus ca despre aceste vindecari nu se vorbeste prea mult si cu atat mai putin sunt cunoscute, Usui a cautat informatia in budism. Calugarii budisti i-au spus ca vechea tehnica de vindecare spirituala s-a pierdut si ca singura cale de a te apropia de ea era abordarea invataturii budiste, Calea Iluminarii.

Negasind raspunsurile dorite, Mikao Usui a calatorit in Statele Unite, unde a locuit timp de sapte ani. Cand nu a obtinut alte raspunsuri din partea crestinilor de acolo, a intrat la Chicago Divinity School, din Chicago. Se spune ca si-a sustinut doctoratul acolo, studiind istoria comparata a religiilor si a filozofiilor. A mai invatat acolo si sanscrita, veche limba culta din India. Dar Usui tot nu a gasit raspunsul pe care il cauta, referitor la tehnica de vindecare. Nu mai existau alte informatii referitoare la Mikao Usui in calitate de crestin sau preot, ci numai ca budist care, dupa ce s-a intors in Japonia, s-a stabilit intr-o manastire zen. Aici a descoperit texte care descriau tehnica de vindecare, si pe care le putea citi in sanscrita, in original. Materialele nu includeau, totusi, informatii despre cum sa activezi energia ca sa o folosesti. Ascunderea acestor informatii fusese intentionata, pentru a le tine departe de cei care nu erau pregatiti sa cunoasca si sa foloseasca niste materiale atat de puternice. Hawayo Takata descrie astfel aceasta stare de lucruri: ” A inceput sa studieze sanscrita, iar, cand, dupa eforturi sustinute, a reusit sa o stapaneasca, a descoperit formula. Simplu ca buna ziua. Nimic dificil, totul era foarte simplu. Cum doi si cu doi fac patru… Si si-a spus: “Ei bine, am gasit. Acum trebuie sa interpretez toate astea, pentru ca au fost scrise cu 2500 de ani in urma. Trebuie sa testez totul”.

Testul a constat dintr-o perioada de douazeci si una de zile de meditatie, post si rugaciune pe Muntele Koriyama, in Japonia. Dupa ce a ales locul de meditatie, si-a asezat in fata douazeci si una de pietre ca sa marcheze timpul aruncand una pe zi. In ultima zi a incercarii sale, in intunericul de dinaintea zorilor, Usui a vazut o sfera de lumina venind catre el. Primul impuls a fost sa fuga, apoi s-a gandit mai bine. A decis sa accepte orice ar urma ca raspuns la meditatia facuta, chiar daca raspunsul insemna moartea lui. Lumina l-a izbit in al treilea ochi si a ramas inconstient o vreme. Pe urma a vazut “milioane si milioane de sfere multicolore”, apoi simbolul Reiki, ca si cum ar fi fost proiectat pe un ecran. Si a vazut toate simbolurile Reiki, a primit informatii despre modul in care fiecare este utilizat pentru activarea energiei vindecatoare. Era primul acordaj Reiki, redescoperirea unei tehnici stravechi. Mikao Usui a plecat de pe Muntele Koriyama stiind sa vindece asa cum o facuse Iisus.

Coborand pe coasta muntelui a trait ceea ce cunoastem azi ca fiind cele patru miracole. Mai intai, si-a scrantit degetul de la picior si, in mod instinctiv, si-a pus palmele pe el. Mainile lui au devenit fierbinti si degetul s-a vindecat. Pe urma a ajuns la un han pentru pelerini, aflat la poalele muntelui. A cerut un meniu complet, un lucru nu tocmai intelept dupa douazeci si una de zile de post, dar a mancat fara sa aiba probleme. Apoi, pe femeia care servea la mese o dureau dintii, iar cand si-a pus palmele pe fata ei i-a alungat durerea. Cand s-a intors la manastire si i s-a spus ca staretul zacea la pat din cauza unei crize de artrita l-a vindecat si pe calugar. Usui a botezat Reiki energia vindecatoare, ceea ce inseamna energia universala a vietii, apoi a plecat sa aplice ceea ce stia in suburbiile orasului Kyoto. Mai multi ani a trait tratandu-i pe saracii din mahala. Dupa cultura si etica vremii, oamenii cu diformitati, cu membre lipsa sau cu alte boli evidente erau suportati de comunitate ca si cersetori. Dupa ce vindeca o astfel de persoana, el o ruga sa inceapa o viata noua, dar a descoperit ca se intorceau mereu la el. Vazand ca oamenii pe care-i considera vindecati in loc sa inceapa o viata noua, muncind cinstit, cerseau in continuare, s-a descurajat si a parasit mahalalele. Ba chiar si cei vindecati erau suparati deoarece, odata vindecati si cu semnele bolilor disparute, nu mai puteau sa cerseasca si trebuiau sa munceasca.

Mikao Usui a inceput un lung pelerinaj, ducand cu el Reiki prin toata Japonia si tinand cursuri. In acest fel l-a intalnit pe Chujiro Hayashi, ofiter de marina in retragere. Hayashi a devenit maestru Reiki in 1925, la patruzeci si sapte de ani, devenind succesorul lui Mikao Usui.

Atingerea umana inseamna vindecare si dragoste. Reiki ofera posibilitatea de autovindecare pe toate nivelele fizic, mental, emotional cat si spiritual. Este un mod ideal de a abandona vechi obisnuinte sau dependente. Energia fortei vitale este invizibila dar palpabila, infuzeaza si patrunde toate formele de viata. Aceasta energie este infinita si pura. Metodele predate au ca scop activarea proceselor de autoreglare, inclusiv mecanismele de curatare si restabilire a starii normale a organismului din punct de vedere holistic : minte – corp – spirit.

“Daca Reiki se poate răspandi pe tot cuprinsul planetei, va atinge sufletul omenirii si principiile morale ale societatii. Le va fi de ajutor multor oameni, prin vindecarea nu numai a bolilor, ci si a intregului Pamant! ”

Acesta stiinta se bazeaza pe o componenta spirituala si pe un anumit tip de energie. Cand este folosita pentru vindecare, reiki actioneaza holistic la nivelul intregii fiinte: la nivelul sufletesc, la nivelul stucturilor comportamentale (emotional, mental), si la nivelul energetic care sustine celule. Reiki influenteaza tot sistemul energetic la omului, al animalelor, al plantelor si intreg sistemul energetic din universul natural.

Einstein si alti mari fizicieni ai cuanticii au explicat faptul ca la nivel atomic, tot ceea ce se gaseste in univers este energie, vibrand si osciland cu frecvente diferite. Concluzia este ca materia fizica si energia sunt doua forme ale aceleiasi esente! Cu multe dintre aceste vibratii energetice suntem deja familiarizati: sunetul, lumina, undele radio, etc. Chiar si oamenii functioneaza sub sfera acestor energii vibrationale, ficecare celula, atom sau particula subatomica din care corpul omenesc este format vibreaza intr-un anumit ritm. Astfel, au aparut aparate care pot revela starea de sanatate a organelor citind aceste vibratii electromagnetice din corp: EKG, Electroencefalograf, etc.

Interesant este faptul ca, anumite aparate masurand aceste campuri electromagnetice au descoperit ca potentialul electric este mai crescut in zonele asociate traditional cu puncte de inalta energie cunoscute sub denumirea de chakre, meridiane si puncte de acupunctura.

In aceste vremuri, stiinta a reusit sa confirme ceea ce este cunoscut inca din antichitate in majoritatea culturilor si civilizatiilor de pe glob: faptul ca o energie nevazuta curge prin tot ceea ce are viata si conecteaza toate lucrurile intre ele!

Energia Reiki, vibrand cu o frecventa ridicata, nu poate fi vazuta in mod normal cu ochii liberi, dar poate fi observata cu ajutorul aparatelor de tip kirilian.

Aceasta frecventa reiki se gaseste in stare latenta la nivelul structurilor energetico-spirituale ale tuturor fiintelor. Insa ea nu este activata automat de la nastere. Energia reiki incepe sa curga doar prin acei oameni care au fost “racordati”la aceasta frecventa vibratorie.

Acest acordaj sau aceasta imputernicire spirituala reprezinta modul in care aceasta frecventa speciala este transferata de la un profesor reiki la elev, punandu-l pe acesta in rezonanta cu aceasta frecventa si dandu-i capacitatea de a activa si folosi reiki!

In practicile asiatice, imputernicirea spirituala este un element obisnuit, dar foarte special, constand in transferul intelepciunii, al cunoasterii, al puterii, al capcitatilor de la un Maestru (prin intentie si capacitatea obtinuta de acesta prin practica) in profunzimea mintii, a trupului si a spiritului unui discipol.

In practica reiki exista un numar de astfel de imputerniciri distribuite intre diferite grade si nivele de practica, in asa fel incat elevul are timp sa se obisnuieaca cu frecventele respective de energie.

Imputernicirea spirituala care are loc in timpul acordajului, consta in activarea unei structuri din constiinta noastra (de la nivelul spiritului nostru), pe care inainte nu stiam sa o accesam constient. Cu alte cuvinte suntem pusi in rezonanta si ne deschidem catre aceasta frecventa a universului prin care constiinta divina lucreaza spre optimizare, evolutie, transformare din sfera frecventelor joase spre frecventele luminii. De aceea, la scurta vreme de la inceperea practicii reiki apare fenomenul de “radianta”! Practicantul reiki se umple cu energie si lumina si incepe sa radieze acesta lumina in jurul sau!

Campul energetic uman este format din diferite niveluri de vibrații sau frecvente si chakre. De asemenea conține 4 dimensiuni : fizice, aurice, harice si esenta divina.

Dimensiunea Fizica este corpul nostru fizic. Corpul reprezinta manifestarea modului in care ne exprimam energia si modul in care suntem in toate celelalte dimensiuni.

Dimensiunea Aurica este locul in care sunt localizate chakrele. Contine sapte niveluri care corespund celor sapte chakre majore. Aceste niveluri prezinta caracteristici fizice si psihice similare cu chakrele cu care sunt asociate. Fiecare nivel detine o vibrație diferita si poate fi structurat in linii de lumina sau nestructurate in fluide.

Dimensiunea Harica contine intentia si scopul. Exista la un nivel mai profund decat corpul fizic si campul auric si corespunde scopului sufletului si sarcinii acestei vieti.

Dimensiunea de baza exista pe cel mai profund nivel al fiintei si se raporteaza la esenta divina. Aici găsim calitatile de baza unice pe care nimeni nu le are in acelasi mod.

In campul energetic pot exista distorsiuni, lacrimi, dezechilibre si energie stagnanta. Acest lucru se datoreaza in mod obisnuit unei traume neprocesate tinute in camp, care submineaza armonia sau usurinta naturala a corpului. Cand este bine echilibrat si sanatos, experimentam vitalitatea si un sentiment de bunastare. Toate sistemele din corp sunt aliniate si hranite energetic. Sistemul imunitar este vibrant. Manifestarea dorintelor se face cu usurinta. In ciuda numeroaselor provocari din viata, exista un sentiment de a fi centrat, impamantat si in armonie cu lumea din jur.

In sanscrita, „chakra” inseamnă roata de lumina. Chakrele actionează ca transformatoarele de energie, fie intensificand, fie reducand energia. Ele exista in aura sau dimensiunea aurica.

Exista sapte chakre principale. Acestea sunt situate in partea superioara a capului (7), mijlocul fruntii (6), gatul (5), inima (4), plexul solar (3), pantecele inferior (2) si intre picioare (1). Aceste chakre se deschid in puncte bine definite de-a lungul unui curent de energie centrala care se desfasoara de-a lungul coloanei vertebrale, atat pe partea din spate, cat si in fata corpului. Exista, de asemenea, numeroase chakre mai mici localizate pe tot corpul, inclusiv chakre individuale in articulații, organe, maini si talpile picioarelor.

Chakrele au forma de roata, vortex sau palnie. Cand functionează optim, se rotesc in sensul acelor de ceasornic si cand nu functioneaza optim se rotesc in sens invers acelor de ceasornic sau deloc. Fiecarei chakre majore ii este asociata o glanda endocrina. De asemenea, un aspect emotional si fiziologic al sanatatii.

Sarcina chakrei este de a primi energie de la Campul energetic universal (energia din jurul nostru) si de a hrani o anumita zona a corpului. Fiecare chakra este activata de o frecventa. Frecventele cele mai inalte se regasesc in chakrele 7, 6 și 5. Aceste chakre sunt asociate cu spiritualitatea. Frecventele cele mai joase pot fi gasite in chakrele  1, 2 si 3 care sunt asociate cu fiinta noastra fizica. Inima, situata la a 4-a, chakra serveste ca punte intre chakrele spirituale sau superioare si chakrele fizice sau inferioare. O anumită culoare si sunet (frecventa) este, de asemenea, asociata cu fiecare chakra majora.

Poti afla mai multe despre reiki si medicina energetica, participand la cursurile scolii!