Copilul Interior

12527900b7aab6e51aedc4081ce03889[1]

Vindecarea Copilului Interior

Dimensiunea ranilor noastre psihologice variaza in functie de etapa vietii in care nu a fost posibila o conexiune intre noi si parintii nostri.

Aceste rani ne „saboteaza“ fericirea, alteori ne distrug relatiile sau ne transforma in persoane de nerecunoscut. Sunt reactii semiconstiente in care ne pierdem autocontrolul cand suferinta trecutului ne incetoseaza luciditatea.

La nivelul relatiilor intime, fie ne agatam de cei dragi, ca si cum nu am putea respira decat prin intermediul lor, fie ii respingem dramatic, repetand astfel, inconstient, trauma unei respingeri din trecut.

Exista sanse pentru a vindeca copilul interior. Sa ne intoarcem in copilarie, cu mintea adultului din prezent, si sa analizam partile mai putin frumoase ale povestii noastre de viata.

Insa recunoasterea si analiza nu sunt suficiente pentru vindecare, deoarece aceasta este posibila doar daca ne revolutionam raportarea la sine – incepand sa ne vedem cu alti ochi, cu o perceptie definita de autocompasiune si pretuire de sine. Asumandu-ne, astfel, rolul de parinte iubitor al copilului care tanjeste dupa acceptare neconditionata si empatie, de ani buni.

1a2212bb19077ff5bd9f1dbefe9d4d7f[1]

Analiza si cunoasterea de sine sunt esentiale pentru rescrierea psihologica a povestii noastre de viata, dar, in absenta iubirii de sine, tot procesul poate fi inutil.

Avem nevoie sa ne activam „parintele interior“. Vindecarea presupune o munca constienta, in care noi acceptam ca parintii nostri au facut ceea ce au stiut cel mai bine in momentul respectiv. Vom ajunge la bucuria faptului ca suntem niste eroi care au supravietuit provocarilor dure ale trecutului. Acesta este scopul vin­decarii, reconectarea la latura puternica din noi si la dobandirea curajului de a merge mai departe, eliberati de umbrele trecutului.

Cand vom indrazni sa ne iubim pentru ceea ce suntem si nu pentru ceea ce „trebuie sa fim“, atunci putem spune ca relatia cu sinele nostru este pe cale de vindecare, atunci vom putea renunta la armura per­fec­tionismului, ne vom elibera de sub tirania rusinii si vom vedea frumusetea sufletului nostru.

Ceilalti nu au nevoie ca noi sa-i schimbam, ei au nevoie ca noi sa-i iubim, iar pentru a ne putea exprima deplin iubirea, avem nevoie sa ne impacam cu noi insine.

Practica iubirii de sine insemna sa avem cultvam in noi insine increderea, respectul si bunatatea.

„Constelatiile familiale sunt un mod de a descoperi fortele si legaturile fundamentale care au fost purtate si transmise de-alungul generaţiilor.” (Bertold Ulsamer)

In Constelatii cuvintele vindeca. Nu orice cuvinte. Este vorba despre anumite fraze vindecatoare care ne permit să vorbim limbajul Sufletului in moduri care sunt eliberatoare pentru noi si cei din jurul nostru.

b1f78ec93feafb23b059907bfad9ada0[1]

Biologia ne invata ca mostenim de la predecesorii nostri caracteristicile fizice si predispoziţia spre anumite boli si afectiuni. De exemplu, ochii verzi pot proveni de la strabunicul, iar boala cardiaca de la mama. Este o poveste legata de cromozomi, iar stiinta se simte confortabil sa o spuna. Totusi, bagajul nostru nu se rezuma la componenta biologica Exista din ce in ce mai multi cercetatori care sunt preocupati de mostenirea de natura psihologica. Este vorba despre o transmitere fondata pe inconstientul individual al fiecarui membru al familiei. Cunoasterea acestei mosteniri de factura psihologica ne poate ajuta sa intelegem motivatiile mai profunde  care ne fac sa actionam si sa intervenim atunci cand nu mai dorim sa repetam anumite situatii.

Acest inconstient familial, leaga inconstientul individului de ceea ce Jung numea inconstient colectiv. Copilul care se naste este in contact cu memoria clanului familial, cu cea a stramosilor sai din generatiile din ambele linii parentale. Cu totii avem o mostenire psihica si un bagaj psihologic. Trecutul interactioneaza cu prezentul, iar prezentul influenteaza viitorul. Suntem o veriga din lantul generatiilor, legat fizic prin gene si pe plan psihic, prin inconstientul familial (Joe-Ann Benoit, 2009, p.3- 4).

Traim insa sub auspicii bune: nu suntem condamnati sa retraim traumele stramosilor nostri, beneficiem nu numai de un determinism ci si de un liber arbitru in mostenirea noastra psihica.

Cheia pentru a ne recastiga libertatea de actiune si de a iesi din modelele nefaste este constientizarea repetitiilor care apar in viata noastra, decodarea si dezactivarea acestora. Viata noastra dobandeste sens atunci cand abordam acest nivel profund, psihogenealogic. Dobandim constienţa pattern-urilor distructive care au marcat viata generatiilor dinaintea noastra si pe a noastra, dar si a legaturilor care exista intre toti membri familiei, un sentiment de apartenenta.

Sunt ghidul tau in aceasta Calatorie de Vindecare a Copilului interior in:

  • Sesiuni Individuale (pe care le poti programa oricand), sau
  • Ateliere de Constelatii ale Copilului interior (care sunt anuntate la pagina „Seminarii si Evenimente” dar se pot organiza si special pentru tine)

 

Ce sunt Constelatiile?

Se lucreaza in grup. Metoda este aparent simpla: persoana care solicita sprijin alege din grupul participant la constelatie, persoane care nu au nici o legatura cu el sau cu familia sa, pentru a reprezenta diferite aspecte sau varste ale sale, de la nou nascut si pana in prezent. Poate alege si alte roluri care ii sunt relevante: mama, tata, bunicii, s.a. Cei care participa sunt conectati din momentul imputernicirii cu acel rol la campul de constiinta. Ceea ce se intampla este greu de descris in cuvinte. Desi este o metoda terapeutica cu o eficienta ridicata, nimeni nu poate spune exact cum functioneaza metoda.

Oameni pe care nu i-ai intalnit niciodata, transmit mesaje pe care nu aveau de unde sa le cunoasca. O explicatie ar putea fi o descoperire revolutionara a psihologului italian Giacomo Rizzolatti, in cercetarea creierului, si care se refera la neuronii-oglinda. Aceasta descoperire aduce corelatii in planul fizic pentru concepte de baza in psihologie, cum ar fi empatia, simpatia, transfer, contratransfer, reprezentari interne.

constelatii familiale

Dar aceasta descoperire nu raspunde la toate intrebarile despre cum functioneaza metoda. Exista si alte teorii pentru a incerca sa explice fenomenul constelatiilor. O teorie care prezinta o foarte mare fidelitate pentru modul cum functioneaza metoda constelatiilor este cea a dr. Rupert Sheldrake, teoria campurilor morfice, si care poate furniza o explicatie pentru conceptul psihiatrului Carl Gustav Jung, cel de „inconstient colectiv“, ca impartasire si transmitere de pattern-uri informationale si arhetipuri printr-o memorie in natura…“

Pe baza mesajelor primite prin cei imputerniciti in roluri, fiecare participant isi poate vizualiza blocajele, acolo unde sunt si fata de cine sunt indreptate, informatii care au rol determinant in procesul de intelegere si apoi de vindecare.

Aceasta metoda de lucru impreuna, ne ajuta sa observam care parti din noi ne saboteaza si, uneori, ne distrug viaţa. Hellinger, autorul tehnicii Constelatiilor familiale, priveste familia ca fiind un Intreg guvernat de legi si principii universale.

Din punct de vedere al Intregului, nu exista rau sau bine, gresit sau corect; exista solutii adoptate, in mod inconstient, cu intentia de a aduce rezolvarea unui dezechilibru deja existent. Echilibrul se restabileste cand fiecare face trecerea de la nivelul de constiinta individual/al familiei la cel al Intregului.

  • Apartenenta: fiecare are dreptul de a apartine in mod egal, toti au un loc in familia din care fac parte. Asta inseamna ca, atunci cand un membru al familiei este exclus, cand viata sau faptele unui membru sunt ascunse, nerecunoscute ori trecute sub tacere, destinul acestuia se manifesta in generatiile urmatoare, cand un alt membru al familiei va prelua aceleasi trasaturi, acelasi caracter ori acelasi destin, pentru ca, la nivelul sufletului, sistemul va tinde mereu catre a fi intreg, catre a se re-crea. Echilibrul se restabileste cand fiecare isi regaseste locul, in acord cu dorinta inimii pe care a venit sa o implineasca in familia sa.
  • Ierarhia: viata vine prin parinti catre copii; parintii daruiesc, copiii primesc, iar echilibrul este mentinut cand copiii cresc, devin parinti si daruiesc la randul lor. Asta inseamna ca, parintii au responsabilitatea de a-si rezolva propriile probleme, de a-si vindeca propriile rani. Altfel, din iubirea oarba pe care o poarta parintilor, copiii se vor pune inaintea parintilor si vor prelua asupra lor problemele, ranile, durerile nevindecate ale parintilor: „pentru ca te iubesc, iar tu nu poti rezolva asta, iau eu durerea ta, sa nu te mai doara pe tine”. Echilibrul se restabileste cand parintii isi asuma responsabilitatea propriului proces de vindecare, iar copiii redevin doar copii pentru parintii lor, fara a mai incerca sa le rezolve problemele.
  • Echilibrul intre masculin si feminin: exista tendinta ca masculinul sa conduca/sa domine iar femininul sa fie condus/dominat, creand, la nivel de Intreg, dezechilibru intre a darui si a primi, in special intre sot si sotie. Echilibrul se restabileste cand intre sot si sotie exista drepturi egale de a darui si a primi, iar masculinul conduce punandu-se in serviciul femininului.

Exista o poveste biblica despre un anume Iacob. O zi intreaga a stat cu ingerul pe malul raului iar cand au vrut sa se desparta, Iacob i-a spus: Nu te las sa pleci pana nu ma binecuvantezi. Asa se intampla cu diferitele varste ale vietii noastre. Copilul interior din noi se desprinde numai dupa ce ne-a binecuvantat, iar noi am fost deschisi la această binecuvantare.(Bert Hellinger)

Am fost inspirata sa folosesc metoda clasica a constelatiilor familiale cu care lucrez din 2010 in vindecarea copilului interior. Astfel incepand din 2015 am fost onorata sa fiu ghid la procese de mare profunzime. Iata cateva din Testimoniale >>>

Cel mai simplu adevar pentru toate fiintele umane este adevarul dragostei. Te astept cu drag, sa iti fiu ghid in acest proces frumos de lucru cu tine!

i-dreamed-i-could-make-a-rainbow-temari

Urmatorul Atelier de lucru  :

Calatoria Eroului si a Eroinei

Bucuresti, 21 – 22 octombrie 2017

orele 10.00 – 18.00

Taxa de participare este de 250 lei. Rezervarea locului se face prin achitarea integrala a taxei de participare sau a unui avans de 100 lei, in contul INFOLIGHT nr. RO16RNCB0285122216070001 RON, deschis la BCR.  Locatia precum si alte amanunte legate de organizare, vor fi comunicate prin e-mail.  

imagesDetalii Contact >>>

Constelatii Familiale