Constelatii Familiale si Sistemice

constelatii familiale

Despre metoda Constelatiilor Familiale

Constelatiile Familiale reprezinta o metoda terapeutica fenomenologica folosita cu intentia clara de vindecare a familiei. Se desfasoara in cadrul unui cerc terapeutic reunit cu scopul de aduce ordine, armonie si claritate in viata fiecaruia, prin eliminarea complicatiilor sau dezorientarilor din destinul familial sau transgenerational.

Sunt restituite poveri si suferinte emotionale, sunt eliberate juraminte si credinte preluate din povesti dramatice ale familiei si se stabilesc astfel granite relationale sanatoase bazate pe apartenenta, respect si egalitate.

Metoda a fost conceputa de psihoterapeutul german Bert Hellinger – fost preot misionar in comunitatile tribului Zulu in Africa de Sud – care a descoperit ca metoda constelatiilor aduce vindecare sufletului familial cand sunt respectate cele 3 „Legi ale iubirii”:

  1. Legea apartenentei– orice om conceput si nascut are dreptul natural sa apartina familiei. Asta inseamna ca, atunci cand un membru al familiei este exclus, cand viata sau faptele unui membru sunt ascunse, nerecunoscute ori trecute sub tacere, destinul acestuia se manifesta in generatiile urmatoare, cand un alt membru al familiei va prelua aceleasi trasaturi, acelasi caracter ori acelasi destin, pentru ca, la nivelul sufletului, sistemul va tinde mereu catre a fi intreg, catre a se re-crea. Echilibrul se restabileste cand fiecare isi regaseste locul, in acord cu dorinta inimii pe care a venit sa o implineasca in familia sa.
  1. Legea ordinii– fiecare om are dreptul la locul lui in familie, respectandu-se rangul conceperii si nasterii. Viata vine prin parinti catre copii; parintii daruiesc, copiii primesc, iar echilibrul este mentinut cand copiii cresc, devin parinti si daruiesc la randul lor. Asta inseamna ca, parintii au responsabilitatea de a-si rezolva propriile probleme, de a-si vindeca propriile rani.
  1. Legea echilibrului dintre a da si a primi – fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.

Persoana care isi lucreaza o constelatie familiala poate avea o tema legata de divort, despartire, abuz, secrete sau juraminte de familie, neimplinire conjugala,  imposibilitatea de a concepe un copil, moartea timpurie a parintilor sau bunicilor, pierderea subita a partenerului de viata, membri abuzati, exclusi sau dezmosteniti din familie, prejudicii aduse prin santaj sau comportament imoral, copii care au murit la nastere, avortati sau dati spre adoptie; alcoolism, relatii distante sau intrerupte cu copiii, faliment, tentativa de suicid, stres post-traumatic dupa doliu, boala, crima, razboi, experiente dramatice traite in strainatate, s.a

Metoda de lucru

Clientul isi expune tema de lucru si isi va alege reprezentanti din cerc, oferindu-le diferite roluri (spre exemplu rol de „tata”, „mama”, „bunica”). In functie de cum sunt pozitionati si de miscarile sufletului se obtine un tablou al problemei si se contureaza astfel o imagine evidenta in spatiu ce poarta numele de „constelatie”.

Cei care participa sunt conectati din momentul imputernicirii cu acel rol la campul de constiinta. Ceea ce se intampla este greu de descris in cuvinte. Participantii se pot regasi in anumite secvente dintr-o constelatie prin trairi intense si constientizari referitoare la istoria personala. In interiorul oricarui camp morfogenetic orice lipsa din sistem are tendinta de a se reface in mod identic. Astfel ca daca lipseste o parte dintr-un organism, la nivel fizic apare acea lipsa, dar la nivel energetic imaginea arata ca fiind un intreg.

Constelatiile familiale nu reprezinta un curs de predare sau prezentare, nu se fac initieri energetice sau transfer de bioenergie.

Cine poate participa?

Oricine. Pe baza mesajelor primite prin cei imputerniciti in roluri, fiecare participant isi poate vizualiza blocajele, acolo unde sunt si fata de cine sunt indreptate, informatii care au rol determinant in procesul de clarificare, constientizare si apoi de vindecare.

Care sunt beneficiile participarii in grup?

Grupul ofera confidentialitate, compasiune si respect pentru destinul nostru si al stramosilor, iar suportul emotional oferit permite fiecarui participant iesirea din triunghiul dramei personale.

Se spune ca o constelatie familiala este precum o constelatie stelara. Atunci cand un membru este exclus din sistemul familial, din generaţia urmatoare un alt membru ii va repeta o parte din destin, avand un scenariu de viata identic.

Cand apare o vindecare in urma unei constelatii personale, se spune ca 7 generatii anterioare si 7 generatii viitoare beneficiaza de acest proces.

Exista o poveste biblica despre un anume Iacob. O zi intreaga a stat cu ingerul pe malul raului iar cand au vrut sa se desparta, Iacob i-a spus: Nu te las sa pleci pana nu ma binecuvantezi. Asa se intampla cu diferitele varste ale vietii noastre. Copilul interior din noi se desprinde numai dupa ce ne-a binecuvantat, iar noi am fost deschisi la această binecuvantare.(Bert Hellinger)

Am fost inspirata sa folosesc metoda clasica a constelatiilor familiale cu care lucrez din 2010 in vindecarea copilului interior. Astfel incepand din 2015 am fost onorata sa fiu ghid la procese de mare profunzime. Iata cateva din Testimoniale >>>

12527900b7aab6e51aedc4081ce03889[1]

 Constelatiile Copilului Interior

Dimensiunea ranilor noastre psihologice variaza in functie de etapa vietii in care nu a fost posibila o conexiune intre noi si parintii nostri. Aceste rani ne „saboteaza“ fericirea, alteori ne distrug relatiile sau ne transforma in persoane de nerecunoscut. Sunt reactii semiconstiente in care ne pierdem autocontrolul cand suferinta trecutului ne incetoseaza luciditatea. La nivelul relatiilor intime, fie ne agatam de cei dragi, ca si cum nu am putea respira decat prin intermediul lor, fie ii respingem dramatic, repetand astfel, inconstient, trauma unei respingeri din trecut.

Exista sansa sa vindecam copilul interior. Sa ne intoarcem in copilarie, cu mintea adultului din prezent, si sa analizam partile mai putin frumoase ale povestii noastre de viata.

Analiza si cunoasterea de sine sunt esentiale pentru rescrierea psihologica a povestii noastre de viata, dar, in absenta iubirii de sine, tot procesul poate fi inutil.

Avem nevoie sa ne activam „parintele interior“. Vindecarea presupune o munca constienta, in care noi acceptam ca parintii nostri au facut ceea ce au stiut cel mai bine in momentul respectiv. Vom ajunge la bucuria faptului ca suntem niste „eroi” care au supravietuit provocarilor dure ale trecutului. Acesta este scopul vin­decarii, reconectarea la latura puternica din noi si la dobandirea curajului de a merge mai departe, eliberati de umbrele trecutului.

Cand vom indrazni sa ne iubim pentru ceea ce suntem si nu pentru ceea ce „trebuie sa fim“, atunci putem spune ca relatia cu sinele nostru este pe cale de vindecare, atunci vom putea renunta la armura per­fec­tionismului, ne vom elibera de sub tirania rusinii si vom vedea frumusetea sufletului nostru.

Ceilalti nu au nevoie ca noi sa-i schimbam, ei au nevoie ca noi sa-i iubim, iar pentru a ne putea exprima deplin iubirea, avem nevoie sa ne impacam cu noi insine.

Practica iubirii de sine insemna sa avem cultvam in noi insine increderea, respectul si bunatatea.

„Constelatiile familiale sunt un mod de a descoperi fortele si legaturile fundamentale care au fost purtate si transmise de-alungul generaţiilor.” (Bertold Ulsamer). In Constelatii, cuvintele vindeca, dar nu orice cuvinte. Este vorba despre anumite fraze vindecatoare care ne permit sa vorbim limbajul Sufletului in moduri care sunt eliberatoare pentru noi si cei din jurul nostru.

Cheia pentru a ne recastiga libertatea de actiune si de a iesi din modelele nefaste este constientizarea repetitiilor care apar in viata noastra, decodarea si dezactivarea acestora. Viata noastra dobandeste sens atunci cand abordam acest nivel profund, psihogenealogic. Dobandim constienţa pattern-urilor distructive care au marcat viata generatiilor dinaintea noastra si pe a noastra, dar si a legaturilor care exista intre toti membri familiei, un sentiment de apartenenta.

11174785_10153286683158185_4286898904801668771_n

Constelatiile Maestrului Interior

Cand suntem in legatura cu Adevarul sufletului nostru, devenim constienti daca ceea ce se afla in exterior este o iluzie pe care o proiectam in lume.

Maestrul Interior ne ajuta sa constientizam si sa facem diferenta dintre calatoria sufletului si calatoria ego-ului. Despre alegerile sufletului si alegerile egoului.

Viziunea noastra devine clara, cand privim in inima noastra. „Cel care priveste in afara, viseaza. Cel care se uita inauntru se trezeste” spune Jung.

Cand traim in constiinta de sine, recunoastem conexiunea noastra cu Creatorul si prin urmare conducem vointa si potentialul nostru spre intelegerea lectiilor vietii.

Ziduri emotionale care te impiedica sa fii tu insuti, frici care iti paralizeaza vointa de a-ti realiza scopul in viata, umbre si urme ale trecutului care inca te apasa dar si o imensa forta a constiintei care te sustine, fac parte din calea ta de reconectare, implinire si impacare sufleteasca, care este unica.

Daca doresti pot fi ghidul tau in aceasta Calatorie de Vindecare .

Programeaza oricand o Sesiune Individuala sau vino la Atelierele de Constelatii  (care sunt anuntate la pagina „Seminarii si Evenimente” dar care se pot organiza si special pentru tine)

Cel mai simplu adevar pentru toate fiintele umane este adevarul dragostei.

Te astept cu drag!

Detalii Contact >>>

Constelatii Familiale