Constelatii Familiale

img_7927-2

Constelaţiile Familiale sunt un mod de a descoperi forţele şi legăturile fundamentale care au fost purtate şi transmise de-alungul generaţiilor.”(Bertold Ulsamer)

In Constelaţii cuvintele vindeca. Nu orice cuvinte. Este vorba despre anumite fraze vindecatoare care ne permit să vorbim limbajul Sufletului in moduri care sunt eliberatoare pentru noi şi cei din jurul nostru- prieteni, iubiţi, soţi, cei dragi, familia, colegii.

Biologia ne invata ca mostenim de la predecesorii nostri caracteristicile fizice si predispoziţia spre anumite boli si afectiuni. De exemplu, ochii verzi pot proveni de la strabunicul, iar boala cardiaca de la mama. Este o poveste legata de cromozomi, iar ştiinta se simte confortabil sa o spuna. Totusi, bagajul nostru nu se rezuma la componenta biologica Exista din ce in ce mai multi cercetatori care sunt preocupati de mostenirea de natura psihologica. Este vorba despre o transmitere fondata pe inconstientul individual al fiecarui membru al familiei. Cunoasterea acestei mosteniri de factura psihologica ne poate ajuta sa intelegem motivatiile mai profunde  care ne fac sa actionam si sa intervenim atunci cand nu mai dorim sa repetam anumite situatii.

Acest inconstient familial, leaga inconstientul individului de ceea ce Jung numea inconstient colectiv. Copilul care se naste este in contact cu memoria clanului familial, cu cea a stramosilor sai din generatiile din ambele linii parentale. Cu totii avem o mostenire psihica şi un bagaj psihologic. Trecutul interactioneaza cu prezentul, iar prezentul influenteaza viitorul. Suntem o veriga din lantul generatiilor, legat fizic prin gene si pe plan psihic, prin inconstientul familial (Joe-Ann Benoit, 2009, p.3- 4).

Traim insa sub auspicii bune: nu suntem condamnati sa retraim traumele stramoşilor nostri, beneficiem nu numai de un determinism ci si de un liber arbitru in mostenirea noastra psihica.

Cheia pentru a ne recaştiga libertatea de actiune si de a iesi din modelele nefaste este constientizarea repetitiilor care apar in viata noastra, decodarea si dezactivarea acestora. Viata noastra dobandeste sens atunci cand abordam acest nivel profund, psihogenealogic. Dobandim constienţa pattern-urilor distructive care au marcat viata generatiilor dinaintea noastra si pe a noastra, dar si a legaturilor care exista intre toti membri familiei, un sentiment de apartenenta.

Cei mai multi dintre noi isi traiesc viata prin intermediul propriilor perceptii ale adevarului, si mare parte din ele sunt iluzii sau minciuni uşoare.

Constelatiile ne ajuta să vedem cum dezvoltam aceste versiuni ale adevarului si cum acestea ne sabotează si, uneori, distrug viaţa.

Hellinger priveste familia ca fiind un Intreg guvernat de legi si principii universale.

Din punct de vedere al Intregului, nu exista rau sau bine, gresit sau corect; exista solutii adoptate, in mod inconstient, cu intentia de a aduce rezolvarea unui dezechilibru deja existent. Echilibrul se restabileste cand fiecare face trecerea de la nivelul de constiinta individual/al familiei la cel al Intregului.

  • Apartenenta: fiecare are dreptul de a apartine in mod egal, toti au un loc in familia din care fac parte. Asta inseamna ca, atunci cand un membru al familiei este exclus, cand viata sau faptele unui membru sunt ascunse, nerecunoscute ori trecute sub tacere, destinul acestuia se manifesta in generatiile urmatoare, cand un alt membru al familiei va prelua aceleasi trasaturi, acelasi caracter ori acelasi destin, pentru ca, la nivelul sufletului, sistemul va tinde mereu catre a fi intreg, catre a se re-crea. Echilibrul se restabileste cand fiecare isi regaseste locul, in acord cu dorinta inimii pe care a venit sa o implineasca in familia sa.
  • Ierarhia: viata vine prin parinti catre copii; parintii daruiesc, copiii primesc, iar echilibrul este mentinut cand copiii cresc, devin parinti si daruiesc la randul lor. Asta inseamna ca, parintii au responsabilitatea de a-si rezolva propriile probleme, de a-si vindeca propriile rani. Altfel, din iubirea oarba pe care o poarta parintilor, copiii se vor pune inaintea parintilor si vor prelua asupra lor problemele, ranile, durerile nevindecate ale parintilor: „pentru ca te iubesc, iar tu nu poti rezolva asta, iau eu durerea ta, sa nu te mai doara pe tine”. Echilibrul se restabileste cand parintii isi asuma responsabilitatea propriului proces de vindecare, iar copiii redevin doar copii pentru parintii lor, fara a mai incerca sa le rezolve problemele.
  • Echilibrul intre masculin si feminin: exista tendinta ca masculinul sa conduca/sa domine iar femininul sa fie condus/dominat, creand, la nivel de Intreg, dezechilibru intre a darui si a primi, in special intre sot si sotie. Echilibrul se restabileste cand intre sot si sotie exista drepturi egale de a darui si a primi, iar masculinul conduce punandu-se in serviciul femininului.

constelatie

Ce se intampla in cadrul unei Constelatii?

Metoda este aparent simpla: persoana care solicita sprijin alege din grupul participant la constelatie, persoane care nu au legatura cu el sau cu familia sa, pentru a reprezenta aspecte ale sale, de la nou nascut si pana in prezent. Poate alege si alte roluri care ii sunt relevante: mama, tata, s.a. Cei care participa sunt conectati din momentul imputernicirii cu acel rol la campul de constiinta. Ceea ce se intampla este greu de descris in cuvinte. Desi este o metoda terapeutica cu o eficienta ridicata, nimeni nu poate spune exact cum functioneaza metoda. Oameni pe care nu i-ai intalnit niciodata, transmit mesaje pe care nu aveau de unde sa le cunoasca. O explicatie ar putea fi o descoperire revolutionara a psihologului italian Giacomo Rizzolatti, in cercetarea creierului, si care se refera la neuronii-oglinda. Aceasta descoperire aduce corelatii in planul fizic pentru concepte de baza in psihologie, cum ar fi empatia, simpatia, transfer, contratransfer, reprezentari interne.

Dar aceasta descoperire nu raspunde la toate intrebarile despre cum functioneaza metoda. Exista si alte teorii pentru a incerca sa explice fenomenul constelatiilor. O teorie care prezinta o foarte mare fidelitate pentru modul cum functioneaza metoda constelatiilor este cea a dr. Rupert Sheldrake, teoria campurilor morfice, si care poate furniza o explicatie pentru conceptul psihiatrului Carl Gustav Jung, cel de „inconstient colectiv“, ca impartasire si transmitere de pattern-uri informationale si arhetipuri printr-o memorie in natura…“

Astfel, pe baza mesajelor primite prin cei imputerniciti in roluri, clientul isi poate vizualiza blocajele, acolo unde sunt si fata de cine sunt indreptate, informatii care au rol determinant in procesul de intelegere si apoi de vindecare.

constelatii1

In cadrul unui workshop de Constelatii, oamenii pot fi ajutati:

-sa observe clar si sa inteleaga aspectele care nu sunt vindecate in viata lor;
-sa observe si sa reflecteze asupra schimbarii convingerilor limitative;
-sa invete sa aiba mai multa atentie, intelegere si iubire de sine;
-sa devina constienti si sa invete sa isi foloseasca resursele interioare;

Va astept cu multa dragoste!