Constelatii Familiale

constelatii familiale

Despre metoda Constelatiilor Familiale

Constelatiile familiale reprezinta o metoda terapeutica fenomenologica folosita cu intentia clara de vindecare a familiei. Se desfasoara in cadrul unui cerc terapeutic reunit cu scopul de aduce ordine, armonie si claritate in viata fiecaruia, prin eliminarea complicatiilor sau dezorientarilor din destinul familial sau transgenerational.

Sunt restituite poveri si suferinte emotionale, sunt eliberate juraminte si credinte preluate din povesti dramatice ale familiei si se stabilesc astfel granite relationale sanatoase bazate pe apartenenta, respect si egalitate.

Metoda a fost conceputa de psihoterapeutul german Bert Hellinger – fost preot misionar in comunitatile tribului Zulu in Africa de Sud – care a descoperit ca metoda constelatiilor aduce vindecare sufletului familial cand sunt respectate cele 3 „Legi ale iubirii”:

 1. Legea apartenentei– orice om conceput si nascut are dreptul natural sa apartina familiei. Asta inseamna ca, atunci cand un membru al familiei este exclus, cand viata sau faptele unui membru sunt ascunse, nerecunoscute ori trecute sub tacere, destinul acestuia se manifesta in generatiile urmatoare, cand un alt membru al familiei va prelua aceleasi trasaturi, acelasi caracter ori acelasi destin, pentru ca, la nivelul sufletului, sistemul va tinde mereu catre a fi intreg, catre a se re-crea. Echilibrul se restabileste cand fiecare isi regaseste locul, in acord cu dorinta inimii pe care a venit sa o implineasca in familia sa.
 1. Legea ordinii– fiecare om are dreptul la locul lui in familie, respectandu-se rangul conceperii si nasterii. Viata vine prin parinti catre copii; parintii daruiesc, copiii primesc, iar echilibrul este mentinut cand copiii cresc, devin parinti si daruiesc la randul lor. Asta inseamna ca, parintii au responsabilitatea de a-si rezolva propriile probleme, de a-si vindeca propriile rani.
 1. Legea echilibrului dintre a da si a primi – fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.

Persoana care isi lucreaza o constelatie familiala poate avea o tema legata de divort, despartire, abuz, secrete sau juraminte de familie, neimplinire conjugala,  imposibilitatea de a concepe un copil, moartea timpurie a parintilor sau bunicilor, pierderea subita a partenerului de viata, membri abuzati, exclusi sau dezmosteniti din familie, prejudicii aduse prin santaj sau comportament imoral, copii care au murit la nastere, avortati sau dati spre adoptie; alcoolism, relatii distante sau intrerupte cu copiii, faliment, tentativa de suicid, stres post-traumatic dupa doliu, boala, crima, razboi, experiente dramatice traite in strainatate, s.a

Metoda de lucru

Clientul isi expune tema de lucru si isi va alege reprezentanti din cerc, oferindu-le diferite roluri (spre exemplu rol de „tata”, „mama”, „bunica”). In functie de cum sunt pozitionati si de miscarile sufletului se obtine un tablou al problemei si se contureaza astfel o imagine evidenta in spatiu ce poarta numele de „constelatie”.

Cei care participa sunt conectati din momentul imputernicirii cu acel rol la campul de constiinta. Ceea ce se intampla este greu de descris in cuvinte. Participantii se pot regasi in anumite secvente dintr-o constelatie prin trairi intense si constientizari referitoare la istoria personala. In interiorul oricarui camp morfogenetic orice lipsa din sistem are tendinta de a se reface in mod identic. Astfel ca daca lipseste o parte dintr-un organism, la nivel fizic apare acea lipsa, dar la nivel energetic imaginea arata ca fiind un intreg.

Constelatiile familiale nu reprezinta un curs de predare sau prezentare, nu se fac initieri energetice sau transfer de bioenergie.

Cine poate participa?

Oricine. Pe baza mesajelor primite prin cei imputerniciti in roluri, fiecare participant isi poate vizualiza blocajele, acolo unde sunt si fata de cine sunt indreptate, informatii care au rol determinant in procesul de clarificare, constientizare si apoi de vindecare.

Care sunt beneficiile participarii in grup?

Grupul ofera confidentialitate, compasiune si respect pentru destinul nostru si al stramosilor, iar suportul emotional oferit permite fiecarui participant iesirea din triunghiul dramei personale.

Se spune ca o constelatie familiala este precum o constelatie stelara. Atunci cand un membru este exclus din sistemul familial, din generaţia urmatoare un alt membru ii va repeta o parte din destin, avand un scenariu de viata identic.

Cand apare o vindecare in urma unei constelatii personale, se spune ca 7 generatii anterioare si 7 generatii viitoare beneficiaza de acest proces.

Exista o poveste biblica despre un anume Iacob. O zi intreaga a stat cu ingerul pe malul raului iar cand au vrut sa se desparta, Iacob i-a spus: Nu te las sa pleci pana nu ma binecuvantezi. Asa se intampla cu diferitele varste ale vietii noastre. Copilul interior din noi se desprinde numai dupa ce ne-a binecuvantat, iar noi am fost deschisi la această binecuvantare.(Bert Hellinger)

Metoda Constelatiilor poate fi extinsa in lucrul cu arhetipurile, in explorarea starilor de constiinta, in vindecarea Copilul Interior si descoperirii si observarii Maestrului Interior, in explorarea vietilor anterioare.

Incepand din 2010 am asistat la transformari si vindecari minunate obtinute prin intermediul acestei metode.  Ma simt onorata sa fiu un ghid la astfel de procese de mare profunzime.

Iata cateva Testimoniale >>>

12527900b7aab6e51aedc4081ce03889[1]

 Constelatiile Copilului Interior

Dimensiunea ranilor noastre psihologice variaza in functie de etapa vietii in care nu a fost posibila o conexiune intre noi si parintii nostri. Aceste rani ne „saboteaza“ fericirea, alteori ne distrug relatiile sau ne transforma in persoane de nerecunoscut. Sunt reactii semiconstiente in care ne pierdem autocontrolul cand suferinta trecutului ne incetoseaza luciditatea. La nivelul relatiilor intime, fie ne agatam de cei dragi, ca si cum nu am putea respira decat prin intermediul lor, fie ii respingem dramatic, repetand astfel, inconstient, trauma unei respingeri din trecut.

Exista sansa sa vindecam copilul interior. Sa ne intoarcem in copilarie, cu mintea adultului din prezent, si sa analizam partile mai putin frumoase ale povestii noastre de viata.

Analiza si cunoasterea de sine sunt esentiale pentru rescrierea psihologica a povestii noastre de viata, dar, in absenta iubirii de sine, tot procesul poate fi inutil.

Avem nevoie sa ne activam „parintele interior“. Vindecarea presupune o munca constienta, in care noi acceptam ca parintii nostri au facut ceea ce au stiut cel mai bine in momentul respectiv. Vom ajunge la bucuria faptului ca suntem niste „eroi” care au supravietuit provocarilor dure ale trecutului. Acesta este scopul vin­decarii, reconectarea la latura puternica din noi si la dobandirea curajului de a merge mai departe, eliberati de umbrele trecutului.

Cand vom indrazni sa ne iubim pentru ceea ce suntem si nu pentru ceea ce „trebuie sa fim“, atunci putem spune ca relatia cu sinele nostru este pe cale de vindecare, atunci vom putea renunta la armura per­fec­tionismului, ne vom elibera de sub tirania rusinii si vom vedea frumusetea sufletului nostru.

Ceilalti nu au nevoie ca noi sa-i schimbam, ei au nevoie ca noi sa-i iubim, iar pentru a ne putea exprima deplin iubirea, avem nevoie sa ne impacam cu noi insine.

Practica iubirii de sine insemna sa avem cultvam in noi insine increderea, respectul si bunatatea.

„Constelatiile familiale sunt un mod de a descoperi fortele si legaturile fundamentale care au fost purtate si transmise de-alungul generaţiilor.” (Bertold Ulsamer). In Constelatii, cuvintele vindeca, dar nu orice cuvinte. Este vorba despre anumite fraze vindecatoare care ne permit sa vorbim limbajul Sufletului in moduri care sunt eliberatoare pentru noi si cei din jurul nostru.

Cheia pentru a ne recastiga libertatea de actiune si de a iesi din modelele nefaste este constientizarea repetitiilor care apar in viata noastra, decodarea si dezactivarea acestora. Viata noastra dobandeste sens atunci cand abordam acest nivel profund, psihogenealogic. Dobandim constienţa pattern-urilor distructive care au marcat viata generatiilor dinaintea noastra si pe a noastra, dar si a legaturilor care exista intre toti membri familiei, un sentiment de apartenenta.

compass-wallpaper-1440x1080

Constelatiile Maestrului Interior

Calea Inimii

Cand suntem in legatura cu Adevarul sufletului nostru, devenim constienti daca ceea ce se afla in exterior este o iluzie pe care o proiectam in lume.

Maestrul Interior ne ajuta sa constientizam si sa facem diferenta dintre calatoria sufletului si calatoria ego-ului. Despre alegerile sufletului si alegerile egoului.

Viziunea noastra devine clara, cand privim in inima noastra. „Cel care priveste in afara, viseaza. Cel care se uita inauntru se trezeste” spune Jung.

Cand traim in constiinta de sine, recunoastem conexiunea noastra cu Creatorul si prin urmare conducem vointa si potentialul nostru spre intelegerea lectiilor vietii.

Ziduri emotionale care te impiedica sa fii tu insuti, frici care iti paralizeaza vointa de a-ti realiza scopul in viata, umbre si urme ale trecutului care inca te apasa dar si o imensa forta a constiintei care te sustine, fac parte din calea ta de reconectare, implinire si impacare sufleteasca, care este unica.

Daca doresti pot fi ghidul tau in aceasta Calatorie de Vindecare .

Programeaza oricand o Sesiune Individuala sau vino la Atelierele de Constelatii !

24 – 25 martie 2018, la Bucuresti

Costul de participare in valoare de 300 lei, se achita in avans pana la data de 17 martie 2018. Plata se efectueaza in contul INFOLIGHT SRL, nr. RO16RNCB0285122216070001 deschis la BCR Bucuresti. Locuri disponibile 12.

 Testimoniale >>>

buton

550851_3633741648800_1431955600_33358026_395855817_n.jpg

Constelatiile Organizationale

Daca prin intermediul unei constelatii familiale, putem observa ce se intampla cu adevarat intr-o familie, putem face acest lucru pentru a vedea ce se intampla intr-o organizatie. Constelatia ce se va desfasoara, va arata cum stau lucrurile in realitate.

Cui se adreseaza ?

Actionarilor, asociatilor, CEO, administratori, manageri de orice nivel, sefi de compartimente, sponsori, investitori, antreprenori, angajati, consultanti, s.a

Constelatiile adesea arata in mod direct ca ceva e in neregula intr-un sistem de munca.

 • liderii nu pot conduce in mod sanatos din pozitiile in care se afla,
 • angajatii nu relationeaza unii cu ceilalti, sau au uitat care le este scopul,
 • membrii mai vechi si mai valorosi ai echipei sunt marginalizati
 • membrii noi si fara experienta pretind drepturi pe care inca nu le-au obtinut, etc

Regulile organizatiei :

 1. Dreptul de a Apartine

 • Toti membrii echipei au dreptul de a apartine atunci cand angajatorul isi duce la indeplinire toate sarcinile de lider si angajatii reusesc sa mentina un echilibru echitabil intre ei si angajator;
 • Spre deosebire de sistemele de familie, in sistemele de munca dreptul de a apartine depinde de anumite conditii si este limitat in timp.
 • Supravietuirea organizatiei in cazul unei urgente este mai importanta decat dreptul membrilor de a apartine.

 2. Conducerea are prioritate

 • Grupul de oameni sau pozitia care are cea mai mare responsabilitate in cadrul organizatiei sunt esentiale pentru supravietuirea acesteia si au prioritate in sistem.
 • Cand pozitiile sunt egale, regulile de urmat sunt urmatoarele:  Cei care au fost prezenti in organizatie mai devreme sunt cei mai importanti.

Constelatiile organizationale ofera indicii pentru:

 • Lipsa de respect si lipsa onorarii.
 • Formarea de coalitii (intre granitele ierarhice) si triangulatii.
 • Amestecul vietii private cu viata profesionala.
 • Angajati care pretind mai mult decat li se cuvine, care nu se supun sau care refuza. Acest comportament devine vizibil cand un reprezentant ocupa o pozitie centrala in ciuda faptului ca pozitia sa actuala nu ii permite acest lucru, simtindu-se in mod special important/a si comportandu-se in mod egoist.
 • Locurile neocupate, promovarile neasumate, plecarea interioara dintr-un loc, desi fizic persoana e inca prezenta, tendinta de a pleca din sistem, dorinta de a se retrage (iesi la pensie) sau de a fugi.
 • Pentru excluderi si dinamica mobbing-ului (Fenomenul ce presupune ca un grup de oameni ,uneori animati de interese comune, sa excluda unul sau mai multi membri din echipa); uneori sa-i si hartuiasca.

Constelatiile organizationale sunt folositoare pentru situatiile indicate de:

 • Nivelul de energie dintr-o organizatie.
 • Demotivarea, boicotul, renuntarea interioara si tacita la postul ocupat.
 • Lipsa simtului de comunitate, solidaritate, etc.
 • Cadre si contexte favorabile pentru continuarea fluctuatiei in numarul angajatilor, plecarea acestora din functii prin apelarea la concediu medical.”

Alte aspecte importante in organizatii, care pot fi abordate cu ajutorul constelatiilor organizationale.   

 1. Constelatii despre clienti, cerinte si scopuri.
 2. Cautarea de alternative.
 3. Persoane care sustin si care fortifica.
 4. Includerea dinamicii familiei si a dinamicii din constelatiile familiale.
 5. A permite miscarile sufletului.

urmeaza firul minunii!

Detalii Contact >>>